Ölhallens Historia

Ölkaféerna utgör en klassisk epok i Sundsvalls historia. Gambrinushallen invigdes 1929 och blev det största och mest påkostade ölkaféet.

I början av 1920-talet hade nykterhetsrörelsen medvind. Tidningsmannen och politikern Olof Alström lanserade idén
att samla ölutskänkningsrättigheterna i ett halvkommunalt bolag. Modellen kallades Sundsvallssystemet och spreds till
ett 40-tal städer i hela landet.

Max två glas öl

Innehavarna av tidigare ölserveringar fick, om de ville, följa med som föreståndare i det nya systemet där kommunen hade det bestämmande inflytandet. Serveringen begränsades till två glas öl per kund och lokalerna förbättrades med ljusare och rymligare miljöer. Det första av de nya ölkaféerna öppnade 1922 och döptes till Ettan. Det följdes av Tvåan, Trean, Fyran etc. samt av Gustaf Adolf och Humlan. Sammanlagt fanns tolv ölkaféer i Sundsvall.

Påkostad interiör

Gambrinushallen blev det största och mest påkostade ölkaféet. Invigningen ägde rum den 29 november 1929. I serveringslokalen fanns plats för 150 gäster. I början av 1930-talet utförde den Berlinfödda konstnären Elena Micheew de ännu bevarade väggmålningarna. Namnet Gambrinus syftar på en flandrisk sagokung, som enligt myten uppfann det belgiska ölet. Därför återfinns namnet Gambrinus på bryggerier, ölsorter och restauranger runtom i hela världen.

Pengar till ålderdomshem och idrott

Överskottet från Kaféaktiebolaget gick till allmännyttiga ändamål. Bland annat bildades Stitelsen Aftonsol, som uppförde lägenheter för pensionärer. Anslag delades också ut till idrott, ungdomsverksamhet och kulturliv i Sundsvall. Gradvis avvecklades Sundsvallssystemet. Gambrinushallen var det sista i raden av ölkaféer och stängde vid jultid år 1976. En epok gick i graven. I stället inrymdes IFÖ Sanitet med försäljning av badkar och wc-klosetter i lokalerna.

Gambrinushallen

Gameroom, casino, varmrätter, smårätter och ett rikt utbud i baren samt underhållning med livemusik.

 

Nya Gambrinushallen

I mars 2014, 38 år efter stängningen, återuppstod Gambrinushallen som bar och restaurang. Initiativtagare är krögaren Amir Pourmostaghimi och fastighetsförvaltaren Bengt-Arne Lindahl. Lokalerna har genomgått en varsam anpassning till moderna krav. Kvar i original finns bland annat väggmålningarna, stengolvet, takarmaturer, marmorbänkar i fönstren och de eleganta klädhängarna. Välkommen till en genuin historisk atmosfär och sevärdhet i Sundsvalls stenstad!

Nils Johan Tjärnlund